Svetovni dan boja proti raku, ki smo ga obeležili 4. 2. 2024,  poteka pod okriljem Mednarodne zveze za boj proti raku. Letošnje leto se zaključuje triletna mednarodna kampanja z geslom Zmanjšajmo neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom. Rak v Sloveniji in v svetu predstavlja vedno večje javnozdravstveno breme, zato ob svetovnem dnevu boja proti raku strokovnjaki pozivajo k udeleževanju v preventivnih programih. Po podatkih Registra raka Republike Slovenije, ki deluje na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v Sloveniji vsako leto v povprečju za rakom zboli več kot 16.000 ljudi, med njimi veliko otrok in mladostnikov.

Dijaki 3. b-razreda iz UP Hiška – Ana Lenart, direktorica, Ajda Koren, Nihat Canoski in Urša Kovše – smo ob svetovnem dnevu boja proti raku skupaj z mentorico prof. Andrejo Tanšek izvedli akcijo zbiranja prispevkov za otroke in mladostnike z rakom, ki so vključeni v Inštitut zlata pentljica.

Zbrane denarne prispevke smo predali Inštitutu Zlata Pentljica za namene Katrinega sklada. Prispevki bodo namenjeni otrokom in mladostnikom, ki so v otroštvu zboleli za rakom in po bolezni nadaljujejo z rednim študijem. Osnovni namen inštituta je, da otroci in mladostniki, ki so v otroštvu zboleli za rakom, ozaveščajo vrstnike in širšo javnost o svoji bolezni, se družijo in si med seboj pomagajo.

Zavedamo se, da je zdravje največje bogastvo, zato se povezujemo z njimi z mislimi in srčnimi dejanji na poti do ozdravitve.

Mentorica prof. Andreja Tanšek z Ajdo Koren, referentka za stike z javnostjo

 

 

 

 

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)